Det er dessverre svært mange som lider av overvekt i dag og det er satt sterkt fokus på dette problemet. Staten og legemiddelindustrien jobber på spreng med å finne gode løsninger og måter å hjelpe personer gå ned i vekt. Overvekt er blitt en epidemi som nesten er ute av kontroll.

Årsaken til at det er så mye fokus på dette er at helsen blir dårligere når man sliter med overvekt. Man kan få sykdommer som høyt blodtrykk, tette blodårer, diabetes og andre livsstilssykdommer. Derfor må man håndtere overvekt som et problem, men det er viktig å ikke snakke nedsettende om enkeltpersoner.

Min overvekt

Jeg var ikke bare litt overvektig, jeg dro rundt på mer enn 40 kilo mer enn jeg trengte. Jeg følte aldri at dette var et stort problem fordi jeg ikke hadde problemer med å bevege meg. Jeg ble ikke spesielt andpusten og hadde ingen problemer med å holde tritt med ungene.

Så for meg var ikke overvekten et problem før jeg begynte å virkelig se meg selv i speilet. Jeg begynte å se at klærne og den stilen jeg ønsket ikke fantes i min størrelse. Det var da jeg bestemte meg å ta tak i maten og helsen generelt. Ikke fordi andre sa noe, men fordi jeg selv ble motivert.

Å mislike mat

Det er mange grunner til folk er overvektige og det må hver enkelt finne ut av selv. Noen kan ha behov for psykologi hjelp. Grunnen er at det kan være psykologiske årsaker som gjør at du aldri føler deg mett.

Dessverre så er det mange som tror at de kan løse problemene gjennom å være ekstra streng. De gjør maten til fienden, det er maten som skaper overvekten. Når maten blir fienden så får man automatisk mange forskjellige negative følelser knyttet til mat. Så maten går fra å være kos og hygge, til å være slemmingen.

Mat er ikke slemt eller snilt. Mat er næring og du trenger næring. Poenger er at du trenger litt mindre næring enn du er vant til. Samtidig så trenger du næring så du kan ikke stoppe å spise.

Mat skal ikke være forbundet med noen følelser, selv ikke negative følelser. Ikke hat mat, tenk heller på avslappingen og stemningen som omgir deg når du spiser. Sørg for at kosen flyttes fra maten til deg og personene du er med, eller til en bok eller hva som helst.

Ingen dårlig samvittighet

Dårlig samvittighet er en av de mest ødeleggende følelense vi mennesker har. Det handler rett og slett om å være skuffet over egen innsats. Styrker du på en viktig prøve, ikke leverer et godt nok produkt til jobb eller du bommer på andre ting, så får du ofte dårlig samvittighet. Dette kan inspirere deg til å gjøre det bedre neste gang, men det kan også gjøre at du gir opp.

Når det gjelder vekt så er problemet at man ikke kan ”vinne”. Du må spise for å overleve og for å gå ned i vekt så må man ofte være veldig tålmodig. Det tar lang tid og det kan være vanskelig å finne motivasjonen til å fortsette.

Jeg slet lenge med dårlig samvittighet. Hver gang jeg spiste litt for mye så fikk jeg dårlig samvittighet og da gav jeg litt opp. Jeg endte opp med å spise litt mye, for jeg hadde jo allerede bommet. Så det ble en vondt sirkel. Jeg måtte bryte denne sirkelen og jeg måtte slutte å ha dårlig samvittighet.