Vi puster automatisk, altså så kan vi ikke stoppe å puste. Vi kan velge å holde pusten, men kroppen har lagt inn en funksjon som gjør at man mister bevisstheten før pustestoppen blir for alvorlig. Så det å trekke pusten er ikke en viljestyrt handling, så vi tar det for gitt. Ulempen er at vi glemmer at vi kan bestemme hvor ofte vi puster og hvor dypt vi trekker pusten inn. Så i noen tilfeller så kan vi rett og slett havne i en ond sirkel hvor vi puster hele tiden overfladisk. Dette øker stresset og kan gi plager som hodepine.

Meditasjon, pusteøvelser og svømming

Jeg var ikke klar over hvordan jeg pustet før jeg begynte å fokusere på pusten. Jeg hadde stoppet å trekke pusten dypt ned i lungene. Dermed så ble pusten min overfladisk og litt for fort hele tiden. Selv når jeg slappet av så klarte jeg ikke å trekke pusten dypt nok.

Jeg har brukt flere forskjellige metoder for å få kontroll over pusten min. Det tok tid før jeg fant gode løsninger på dette problemet.

Meditasjon

Å meditere handler om å sitte i ro og finne ro i sjelen. Dette er ikke enkelt for en som meg som stresser veldig mye. Jeg prøvde flere forskjellige meditasjonsteknikker. Teknikkene hjelper nok mange, men for meg så ble det helt feil. Jeg klarte ikke å slappe av med disse teknikkene fordi jeg ikke klarte å tømme hodet.

Jeg prøvde lydfiler, stirret på et levende lys og mye annet. Ingenting av dette fungerte og da ble faktisk stresset enda verre. Jeg utelukker ikke at jeg vil prøve meditasjon på et senere tidspunkt, men foreløpig så er dette ikke noe som passer for meg.

Pusteøvelser og svømming

Jeg er en veldig konkret person, noe som betyr at jeg fungerer best når jeg har en veldig klar oppgave foran meg. Så for meg så var det best å jobbe helt konkret med pusten. Jeg jobbet ikke med å få ro i hodet eller med noe annet mentalt. Jeg jobbet rett og slett med å kjenne etter hvordan jeg pustet. Hvor mye klarte jeg å fylle lungene og hvordan føltes det. Jeg ville kjenne igjen følelsen av å få nok oksygen.

Dette var ikke helt enkelt. Jeg brukte mange forskjellige øvelser, men en av de viktigste var svømming. Når man svømmer, så må man puste. Skal du dykke under vannet så må du holde pusten. Så svømming, vedsiden av å være god trening, hjelper å gjøre meg mer bevisst på pustemønstrene mine.

Det gav meg også en måte å trene på, en måte å slåss mot overvekten. Så jeg vant på flere områder.